Négy évvel ezelőtt rendelték el Magyarországon az első kijárási korlátozást:
Aranyló, sűrű pitypangméz: itt az ideje, hogy megkóstold
Tele van a kerted aranysárga pitypanggal? Akkor ideje, hogy elkészítsd belőle az isteni pitypangmézet. Ha nem próbáltad, feltétlenül kóstold meg! Kiváló teába, süteményekbe, pirítósra. Érdekes, hogy nevével ellentétben ennek a szirupnak semmi köze a mézhez, inkább sűrű szörpre vagy lekvárra emlékeztet.
A gyermekláncfűre, vagyis a pitypangra sokan gyomnövényként tekintenek, míg a gyerekek imádnak belőle fonni. Minden része fogyasztható, sőt, rengeteg jótékony hatása van. Segít máj-epebetegségek, emésztési problémák esetén. Fontos, hogy poros utaktól távol gyűjtsd be a virágokat. Csak akkor szabad leszedni, amikor már teljesen kinyíltak.
Pitypangméz recept
Hozzávalók:
- 160 db pitypangvirág
- 60 dkg cukor
- 7 dl víz
- 1 db citrom
Elkészítése:
A pitypangokat nem ajánlott megmosni, mert akkor a virágpor jó része távozik. Épp ezért fontos, hogy a forgalomtól viszonylag távol szedd a sziruphoz valót. Hagyd egy-két órán át a levegőn, tálcán szétterítve, hogy a bogarak kimásszanak belőle. A zöld szárrészeket távolítsd el.
Rakd a virágokat egy nagyobb lábosba, öntsd le a vízzel, fontos, hogy mindent ellepjen. Add hozzá a karikákra vágott citromot, forrald fel, majd kis lángon főzd egy órán át.
Szűrd le sűrű szövésű textilen vagy kisebb lyukú szűrűn, a citromot jól nyomkodd ki.
Keverd a cukrot a visszamaradt pitypanglébe, majd rakd vissza a tűzre, és kis lángon, többször megkeverve főzd 30-40 percig. A pitypangmézet töltsd alaposan kimosott, felmelegített üvegekbe, majd légmentesen zárd le. Állítsd fejre pár percre, majd pakold száraz dunsztba, azaz párnák, plédek közé. Vár meg, míg pár nap alatt kihűl, majd tárold száraz, hűvös helyen. Ne lepődj, meg, mert amikor leveszed a tűzről, még elég folyós, de amire teljesen kihűl, mézállagú lesz.
Most van a spárgaszezon is! A tavaszi finomságból egyszerűen és gyorsan villámgyors ebédet vagy vacsorát is készíthetsz.
Roppanós spárga baconben sütve: könnyed tavaszi ebéd vagy vacsora
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!
Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/anyanetmagazin/
Fotó forrása: www.freepik.com