A legjobb családi programok húsvétra és a tavaszi szünetre: országszerte
A legjobb házi gyurmareceptek főzéssel vagy anélkül
Akár a kánikula, akár az esős idő kerget be a lakásba, a gyurmázás órákig leköti a gyerekeket.
Szeretünk gyurmázni. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is. Gyurmázás közben az az ősi boldogság képes elönteni, amit strandon, elvileg szigorúan csak a gyerek kedvéért történő csöpögtetővár-építés, a tésztagyúrás vagy a homoksüti-készítés adhat. A gyurmázás stresszoldó, meditatív és a feszültséget is hatékonyan vezeti le. Igen, anyukáknak is.
Persze a gyurma elsősorban a gyereknek boldogság. Nem csak boldogság, fejleszt is. Finomítja a kézügyességet, jót tesz a finommotorikának, beindítja a fantáziát. Egy ennyire hasznos és élvezetes dolgot pedig érdemes minél többször gyakorolni. A viszonylag drága, és hamar kiszáradó bolti gyurmák helyett kísérletezd ki, milyen típusúakat tudsz otthon elkészíteni! Az alábbi receptek között vannak egyszerűbbek és nehezebbek, az állaguk és a kezelhetőségük sem egyforma – próbálkozzatok, fedezzétek fel, melyik jön be nektek leginkább.
Klasszikus só-liszt gyurma
Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1 bögre só, fél pohár víz, 2 evőkanál étolaj
Elkészítése: A lisztet keverd össze a sóval, öntsd hozzá a vizet, és adagold bele az étolajat. Kézzel gyúrd alaposan össze. Ha nem tetszik az állaga, kevés liszttel sűrítheted, vagy vízzel hígíthatod. A klasszikus gyurmázáson felül kiszúrhatjátok mézeskalácsformával, vagy készíthettek tenyér- vagy talplenyomatot. Az elkészült alkotásokat langyos sütőben vagy télen a radiátoron száríthatjátok ki, ezután lehet díszíteni festékkel, filctollal.
Illatos gyurma főzés nélkül
Ez a gyurma az üdítőitalpornak köszönhetően nem csak illatos, de nagyon lágy is.
Hozzávalók: 2 bögre liszt, negyed bögre só, 1 bögre víz, 1,5 evőkanál étolaj, 1 csomag üdítőitalpor
Elkészítése: A lisztet és a sót keverd össze. A vizet melegítsd fel jól, de ne forróra. Oldd fel benne az italport és az olajat, majd adagold hozzá a sós lisztet. Ha túl lágy, adj még lisztet hozzá. Alaposan gyúrd össze, és rögtön játszhattok is vele.
Egyszerű főzött gyurma
A főzött gyurma nem véletlenül népszerű: az elkészítése kicsit macerásabb a nyers társánál, cserébe viszont nagyon kellemes állagú. Ebbe a változatba citromsav kell, amely ugyan nem mérgező, így nem történik tragédia, ha a gyerek megkóstolja, de egyáltalán nem finom, így garantáltan nem fogja felfalni az egész adagot.
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 dl víz, 1,5 evőkanál étolaj, 1 evőkanál só, 1 teáskanál citromsav, néhány csepp ételfesték
Elkészítése: A hozzávalókat az ételfesték kivételével öntsd egy lábosba, és öt percig, folyamatosan kevergetés mellett főzd össze. Ha egy kicsit már kihűlt, csepegtess bele pár csepp ételfestéket. Akár több adagra is oszthatod, így többféle színt is keverhetsz. Hamar kiszárad, ezért folpackban vagy lezárt dobozban tartsd.
„Hideg porcelán” főzött gyurma
Ennek a változatnak a nagy vonzereje, hogy formázás után szépen megszárad a levegőn, ezért gyönyörű alkotások készíthetők belőle. Fehér színű dekupázsragasztót használj hozzá.
Hozzávalók: 1 csésze kukoricakeményítő, 1 csésze fehér ragasztó, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, 1 teáskanál olívaolaj, sűrű kézkrém
Elkészítése: A hozzávalókat (a kézkrém kivételével) keverd össze egy tálban. Tedd a mikróba a legmagasabb fokozatra, és melegítsd 30 másodpercig. Vedd ki, keverd át, majd tedd vissza a mikróba. Ezt a folyamatot ismételd meg háromszor, majd öntsd az egészet kukoricakeményítővel leszórt deszkára. Legalább tíz percig gyúrd, amíg összeáll. Mivel nagyon ragad, kend előtte be a kezedet vastagon kézkrémmel: ez nem csak abban segít, hogy a massza ne ragadjon a kezedre, hanem az állagának is jót tesz. Közben cseppents bele ételfestéket. Egy folpackot kenj ki kézkrémmel, és ebbe csomagold a gyurmát. Legalább nyolc órán keresztül pihentesd, utána készíthettek belőle mindenféle gyönyörű alkotást.
Hófehér gyurma szódabikarbónával
Nagyon szép, fényes, fehér gyurma, nem is különösebben bonyolult módon elkészítve. Nagyobb üzletekben vagy bioboltokban nagy kiszerelésben kapható háztartási szódabikarbónát használj hozzá.
Hozzávalók: 1 csésze kukoricakeményítő, 2 csésze szódabikarbóna, 1,25 csésze víz
Elkészítése: Az anyagokat öntsd egy kis lábosba, keverd csomómentesre, és kezdd el főzni. Néhány perc múlva gyurma állagúra sűrűsödik, ekkor vedd le a tűzről, öntsd át egy tányérba, és fedd le nedve ruhával. Amint kihűlt, már formázható is.
Jó kísérletezést, jó játékot kívánunk!
Borítókép: freepik.com
1 Hozzászólás
5
Comments are closed.