

A 10 legfinomabb karácsonyi sütemény: hagyományos édességek és újdonságok
Zárd az ünnepi vacsorát, várd a vendégeket mennyei édességekkel! Szinte minden családnak, minden háziasszonynak megvan a jól bevált, esetleg titkos karácsonyi receptje. A klasszikus bejlgi és zserbó mellett érdemes újdonságokkal is kísérletezni. Más ország népszerű desszertjeinek, így a fatörzsnek, a Stollennek, a fahéjas csillagnak is érdemes esélyt adni. Ha a gyorsaság a fontos, akkor a leveles tésztára az ünnepi készülődés közben is számíthatsz. Érdemes olyan sütiket is betervezni az ünnepi menübe, amiket előre is elkészíthetsz, és sokáig frissek maradnak. Összeállításunkban csupa finomságot, jól bevált receptet mutatunk.
Diós, mákos bejgli
Bejgli nélkül a legtöbb családban nincs karácsony. Készítsd el idén saját magad, még nem kés hozzáfogni! Egyszerűbb, mint gondolnád, hisz a tésztát még keleszteni sem kell. A legtöbbször diós vagy mákos töltelék kerül bele, de isteni aszalt szilvával, gesztenyével és marcipánnal is. Akkor az igazi, ha márványos, és sok benne a töltelék. Néhány sütési trükköt podcastünkből is megtudhatsz.
Gyümölcskenyér kevert tésztából
Szinte minden nemzetnek megvan a saját, jól bevált gyümölcskenyér-receptje. Míg mi szívesen készítjük egyszerű kevert tésztából, addig a németek a Stollent, az olaszok pedig a panettonét kelt tésztából sütik. Bármelyik változat mellett is döntesz, az aszalt gyümölcsök és a magvak nem hiányozhatnak a sütiből.
Zserbó sok töltelékkel
A zserbó is békebeli karácsonyi desszert. A baracklekvár, dió, csoki hármasában képtelenség csalódni. A tészta sokkal puhább, omlósabb lesz, ha vagy tejfölben futtatod fel az élesztőt. Nagy előnye, hogy sokáig puha marad.
Zserbógolyó csak egyszerűen
Ha a zserbókészítést hosszadalmasnak vagy macerásnak tartod, dobj össze villámgyorsan mennyei zserbógolyókat. Sütni nem kell, csak összekeverni az alapanyagokat. Az íze szinte olyan, mint a klasszikus zserbóé.
Nutellás karácsonyfa leveles tésztából
A leveles tésztából is pikk-pakk mennyei desszerteket készíthetsz. Ez a dekoratív, karácsonyfa formájú sütemény nem nagy kihívás. Töltheted sóssal, édessel, biztos, hogy senki nem fog családóni. Nutellával is bátran próbálkozhatsz.
Fatörzs piskótatésztából, csokis krémmel
Ami nekünk a zserbó vagy a bejgli, az a franciáknál a fatörzs. A mutatós desszert alapja egyszerű piskótatekercs, amibe legtöbbször lágy, selymes csokikrém kerül. Leggyakrabban faágakkal, magyallal, különféle erdei figurákkal díszítik.
Illatos fahéjas csillag
Az aprósütemények sem hiányozhatnak az ünnepi sütis tálról. A németek kedvence, a csodás illatú Zimtsterne szinte mindig hatágú csillag. A régen luxusnak csábító fahéj mellett mandula is kerül bele. A tetejére cukormáz kerül.
Puha, díszes mézeskalács
A mézeskalács az ünnepi asztalnak is csodás dísze lehet, de akár a karácsonyfára is felkerülhet. Jót tesz a sütinek, ha áll néhány napig, de ezzel a recepttel rögtön puha lesz a tészta. A szaggatásba és a díszítésbe a gyerekeket is bevonhatod.
Omlós, lekváros linzer
Nagy családi összejövetelek, ünnepek kedvence az összeragasztott linzer. A puha, omlós tészta titka, hogy a liszt, vaj, cukor aránya 3:2:1 legyen. Továbbá hideg hozzávalókat használj, és gyorsan dolgozd össze. Bármilyen lekvárral, sőt csokikrémmel, Nutellával is összeragaszthatod.
Pihe-puha hókifli dióval
Az omlós hókifli, vagy vaníliás kifli igazi karácsonyi finomság, ami ugyancsak akkor lesz tökéletes, ha gyorsan állítod össze a tésztát. Általában dióval vagy mandulával készül. Egy-két héttel az ünnep előtt is megsütheted, hisz sokáig tökéletes marad az állaga.
2 Hozzászólás
5
2
Comments are closed.