A karácsonyi készülődés gyermekkel a legszebb. A kicsik furcsa kérdésekkel, csillogó tekintettel, nagy kíváncsisággal szemlélik, mi is történik körülöttük. Vajon mi az, amit megértenek? Az ünnepi hangolódást kreatív tevékenységekkel, ajándékkészítéssel, mesékkel is izgalmasabbá tehetitek.

Ünnepi mesék, történetek a Bibliából
Egész biztos, hogy már az óvodában is szóba kerül, hogy hamarosan jön a Jézuska. Érdemes  bevezetni a kicsit – saját szintjének megfelelően, és a család hite szerint – a Biblia csodálatos karácsonyi történetébe. Meséljünk Máriáról, Józsefről, az angyalokról, Gáspárról, Menyhértről és Boldizsárról.

Használjunk együtt karácsonyi jelképeket
Készítsünk vagy vásároljunk betlehemet, és tegyük a lakás egyik központi részébe. Az adventi koszorú ugyancsak fontos jelkép. Hagyjuk gyermekünket, hogy ő is segítsen a díszítésben. Legyen valódi ünnep, amikor vasárnaponként meggyújtjuk a koszorú újabb gyertyáját. Nagy öröm az adventi naptár is, így mindig tudja gyermekünk, hogy hányat kell még aludni az ünnepig.

Írjunk listát az ajándékokról!
Kérjük meg a gyermekünket, hogy rajzolja le, vagy diktálja le nekünk, mit szeretne az ünnepre. Ez a szülőknek is segítség, hiszen nem kell kitalálniuk, mit is szeretne a kicsi. Tegyük a levelet az ablakba, majd reggel hívjuk fel a gyerkőc figyelmét arra, hogy már nincs ott, biztosan elvitte a Jézuska. (Vigyázzunk, hogy a levelet olyan helyre tegyük el, ahol nem veszi észre a kicsi.)

Készítsünk együtt karácsonyi ajándékot!
Mondjuk el, nem az a lényeg, hogy mekkora értékű ajándék kerül a fa alá. Sokkal fontosabb, hogy gondolunk arra, akit igazán szeretünk. Az ajándékba pedig a szívünket is beletesszük. Készülődés közben mondjuk el, hogy a karácsonyi időszak a szeretetről és mások segítéséről is szól. Ilyenkor felértékelődnek a jócselekedetek.

Vonjuk be a gyermeket a sütésbe, főzésbe!
A gyermekek nagyon élvezik, ha a konyhában sertepertélhetnek a szülők körül. Közben ugyancsak lehet beszélgetni, énekelni. Adjunk neki kisebb feladatot. Fontos, hogy mindig dicsérjük a kicsit. Így önbizalmát megerősíthetjük, és egész biztos, hogy a fa alatt csillogó szemű, boldog gyermek bontogatja majd ki az ajándékokat.

Megírtátok már a levelet a Mikulásnak? Ha nem, itt az ideje!

Bájos levél a Mikulásnak: letölthető levélpapírokkal, bélyeggel és kívánságlistával