Ha szeretnéd idén megújítani a karácsonyi és szilveszteri italválasztékot, érdemes bevetni a mixereknél már jól bevált, kreatív trükköket. Az alábbiakban Bokor Norbert, a NaturMed Hotel Carbona vezető bártendere tippekkel és receptekkel segít abban, hogy miként készíts egyszerű, mégis szemrevaló és egészséges koktélokat. Ezekkel az egyedi italokkal lenyűgözöd az ünnepi vendégsereget.

Gyümölcsben tálalva

Unalmasak már a hagyományos koktélpoharak? Próbáld ki kreatív megoldásokat: a befőttesüvegtől a gyümölcsig bármi szóba jöhet! Télen sem kell nagyon keresgélni, sok olyan gyümölcs van, ami erre alkalmas: például egy ananász, vágd le a tetejét, majd szedd ki a húsát, és már kész is a koktélszervírozáshoz, ráadásul a gyümölcs húsát is sokféleképpen hasznosíthatod, vagy akár önmagában is fogyaszthatod. Még különlegesebb, ha nagyobb almát készítesz elő ezzel a módszerrel, kanál helyett pedig fahéjrúddal kínálod a koktélokat. A siker ezúttal is garantált, főleg, ha az almába pálinkás ital kerül, mint például az alábbi.

Pálinkás gyümölcskoktél almában tálalva

  • frissen préselt almalé, körtelé és szilvalé
  • 4 cl cseresznyepálinka

Tejes csodakoktélok (akár laktózérzékenyeknek is)

A tejes, tejszínes koktélok kedvelőinek is készülhetsz különlegességgel. Ráadásul a laktózérzékenyeknek sem kell aggódniuk, hiszen mandula- és kókusztej segítségével is elkészíthetőek a finomságok. Turmixolj össze gyümölcsöket (például banánt, fagyasztott eperrel és szederrel) tejjel, önts bele ugyanolyan arányban Malibu rumot valamint vodkát, keverd össze zúzott jéggel, és máris kész a Shake koktél. Készíthetsz alkoholmentes verziót is, így bárki megtalálja az ünnepi asztalnál a hozzá illő italt.

Shake koktél

  • banán
  • eper
  • szeder
  • mandulatej és/vagy kókusztej
  • zúzott jég
  • 2 cl Malibu
  • 2 cl vodka

Színes jégbe zárt koktél

A jég a koktélok alapanyagának jolly jokere: ha az összetevők egy részét lefagyasztod, majd az italban tálalod, garantált a siker, hiszen az olvadás hatására minden korttyal új ízeket fedezhetsz fel. Ha fokozni akarod a látványt, akkor az összetevőket különféle formájú jégkockakészítőben is lefagyaszthatod, de akár friss gyümölcsöt is jégbe zárhatod.

A Virgin téli zöldség-gyümölcs koktél a jégkockás módszerrel készül: az erdei gyümölcsvelőt, a sárgarépa- és céklalevet külön-külön jégkockaként lefagyasztod, majd a háromféle ízes és színes jégkockát a narancslébe rakva fogyaszthatod, díszítésként zellerszárat belerakva, mellyel kevergetheted is. Ezt a téli zöldség-gyümölcs koktélt akár gyerekeknek is elkészítheted, a színes kiolvadó jégkocka lesz a kedvencük.

Virgin téli zöldség-gyümölcs koktél

  • 1/3 erdei gyümölcsvelő (jégkocka)
  • 1/3 sárgarépalé (jégkocka)
  • 1/3 friss céklalé (jégkocka)
  • 3 dl narancslé
  • zellerszár keveréshez