A legtöbb családban nem hiányozhat a karácsonyi asztalról az ünnepi gyümölcskenyér – mindenféle földi jóval megpakolva. Ez a süti garantáltan az asztal dísze lesz. Lakos Orsolya receptjével nem fogsz mellé.

Hozzávalók:

35 dkg aszalt szilva feldarabolva
250 dkg mazsola
20 dkg aszalt vörösáfonya
15 dkg aszalt sárgabarack feldarabolva
17.5 dkg vaj
17.5 dkg barnacukor
1.75 dl méz
1.25 dl mandulalikőr
2 narancs kifacsart leve és héja
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál holland kakaópor
10 dkg étcsoki
3 tojás felverve
15 dkg liszt
7.5 dkg darált mandula
0,5tk sütőpor
0,5tk szódabikarbóna


Elkészítés

Rakd egy nagyobb lábasba a gyümölcsöket, a vajat, a cukrot, a mézet, a likőrt, a narancsok levét és reszelt héját, a csokit és a kakaóport. Kis lángon olvaszd össze.
Mikor a keverék homogén, vedd le a tűzről, kevergesd egy kicsit, hogy hűljön, majd öntsd bele a tojásokat, és gyorsan keverd el.
A száraz összetevőket egy tálban mérd ki, alaposan keverd el, majd öntsd a folyékony összetevőkhöz, és jól keverd össze.
Egy sütőformát, ha van, őzgerincet, bélelj ki sütőpapírral, majd rakd a 150°C-ra előmelegített sütőbe rakjuk. Légkeverésesen 1 óra alatt készre sül, erről tűpróbával bizonyosodj meg, mielőtt kiveszed. Tehát szúrj a tésztába egy tűt, és ha üresen húzod ki, kiveheted a gyümölcskenyeret a sütőből.

Ez is kötelező az ünnepi asztalra!

Igazi boszorkányos mézeskalács: nagyon puha és szuperfinom