Vendégeket vársz szilveszterre? Esetleg a családodat akarod lenyűgözni? Ezek az omlós, mutatós partifalatok kétségkívül az est sztárjai lesznek. Semmivel nem nehezebb elkészíteni, mint a krumplis pogácsát. Ha ezt kínálod, garantált, hogy mindenkinek malaca lesz. Ráadásul előre is elkészítheted, hisz napokig friss, puha marad.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg főtt krumpli
25 dkg túró
5 dkg sajt
1 teáskanál só
1 kávéskanál sütőpor

Tetejére:
1 tojás

Szemeknek:
bors

Elkészítése:
A krumplit héjában rakd egy lábosba, önts rá valamivel több vizet, mint amennyi ellepi, dobj hozzá sót, és főzd meg körülbelül 20 perc alatt. Ha puha, pucold meg, törd át, majd hagyd kihűlni. Keverd hozzá a sütőporral vegyített lisztet, a sót, a puha margarint, a túrót, a tojássárgát és a sajtot. Jól dolgozd össze a masszát. Akkor az igazi, ha nem ragad, és nem is túl kemény. Tedd zacskóba, vagy csomagold fóliába, és rakd egy órára a hűtőbe.

Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra. Három különböző nagyságú szaggatóval szúrj ki köröket. Arra figyelj, hogy a nagy (ez lesz a szerencsemalac feje) és a kis korong (az orra) ugyanannyi legyen. A középső méretű kiszúróval fele annyi tésztát szaggass, majd vágd négy egyforma részre. Ezek lesznek a malacka fülei.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, vagy kenj ki zsírral. Rakd egymástól körülbelül 7 centis távolságra a nagyobb köröket, kend le tojással, majd helyezz mindegyikre egy kis korongot, és szívószállal szúrj beléjük két lyukat (ezek lesznek az orrlyukak). Illeszd a fejre a két fület, a kezeddel kicsit nyomkodd is meg, mert könnyen lepotyognak sütés közben. Végül a szemeket, azaz a borsot rakd a tésztába. Kend át az egészet villával felvert tojással, és 180 fokon 15-20 perc alatt süsd meg.

Ez a mennyiség kb. 18 szerencsepogácsához lesz elegendő.
Tipp:
A margarin helyett 18 dkg zsírt is használhatsz.
A szemeket földimogyoróból vagy napraforgómagból is elkészítheted.