Itt a piteszezon, próbálj ki minél többfélét! Az egyik legfinomabb a kör alakú, mutatós külsejű galette.

A franciák kedvenc tésztája akkor lesz igazán omlós, ha hideg hozzávalókkal dolgozol, és gyorsan állítod össze. A töltelék szinte bármi lehet. Az édeskés tésztához a savanykás szeder remekül illik, de rakhatsz hozzá barackot is. Kenhetsz a gyümölcsös réteg alá krémet vagy pudingot. A tésztát is variálhatod, készítheted akár teljes kiörlésű vagy gluténmentes lisztből is. Feldobhatod továbbá fűszerekkel, darált dióval vagy mandulával.

Szedres galette:

Tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 30 dkg szeder
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • barnacukor

Elkészítése:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a kétféle cukrot, tedd hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsold össze. Ha elég morzsalékos, mehet hozzá a tejföl és egy evőkanál hideg víz. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal a tésztát. Ha nem akar összeállni, mehet még hozzá kevés víz. Amikor már könnyen formázható, rugalmas, készíts belőle egy cipót, és letakarva tedd a hűtőbe egy órára.

A töltelékhez a szedret mosd meg, majd jól csepegtesd le. Keverd össze étkezési keményítővel, és szórd meg cukorral.

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen oszd három részre, és nyújtsd kör alakúra. A közepére halmozd a tölteléket. Arra ügyelj, hogy hagyj szabadon három centis sávot. Ezt hajtsd a töltelékre, és óvatosan nyomkodd össze. Emeld át sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg egy felvert tojással. Ha rusztikusabb külsőt szeretnél, szórd meg barnacukorral. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd aranybarnára 25-30 perc alatt.

A pitéket nem lehet mgunni! Próbáld ki a morzsás változatot is az idény másik nagy kedvencével, szilvával!

Omlós, illatos szilvás pite: morzsával a tetején még jobb