Ennél jobb gyümölcsteát aligha ittál! Igazi házi finomság, kellemes ízű és illatú fűszerekkel megbolondítva. Mi esne jobban szánkózás, hógolyózás vagy egy fárasztó nap után?

A csehek imádják a sült teát, és hosszú évtizedek óta készítik. Használhatsz hozzá fagyasztott és friss gyümölcsöt, tehát almát, körtét, banánt, málnát, cseresznyét, áfonyát, bármit, amit otthon találsz. A házi sült tea nagy előnye, hogy nem tartalmaz ízfokozókat és mesterséges színezéket. A cukrot könnyen helyettesítheted más édesítővel. Szép üvegbe téve kiváló karácsonyi gasztroajándék is lehet.

Sült tea

Hozzávalók:

  • 2 kg gyümölcs
  • 70 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A gyümölcsöket mosd meg, és vágd fel tetszés szerint kisebb darabokra. Rakd egy nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórd meg cukorral, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel, és locsold meg citromlével. Óvatosan forgasd össze a kezeddel. Tedd forró sütőbe, és 170 fokon süsd meg 40 perc alatt. Arra ügyelj, hogy a gyümölcs ne essen szét. Sütés közben is keverd meg a gyümölcsöket néhányszor.

Ezt követően még forrón rakd a gyümölcsdarabokat tiszta, sterilizált üvegekbe, és jól zárd le. Ha szeretnéd sokáig tárolni, dunsztolhatod is párnák, plédek között két-három napig.
Fogyasztáskor rakj 2-3 kávéskanál gyümölcsöt a bögrédbe, és öntsd le forró vízzel.

Várd legjobb formádban a karácsonyt, erősítsd az immunrendszeredet ezzel az isteni teával!

Mézes, citromos gyömbértea megfázásra: már a nagyi is ezt itta