Tele van a kert és a piac finomabbnál finomabb pitébe kívánkozó gyümölccsel. Ha unod a hagyományos tésztát, dobd fel a sütit! Elég egy kicsit változtatni a megszokott recepten, a pite tetejét ne fedd be, ne rácsozd, csak morzsolj rá tésztát. A szilvás töltelékből ne hiányozzon a fahéj sem! Fontos, hogy gyorsan dolgozz, nehogy a kezedtől megolvadjon a vaj. Akkor nem lesz olyan omlós a tészta.

Hozzávalók a szilvás, morzsás pitéhez

Tésztához:

– 40 dkg liszt

– 20 dkg vaj

– 15 dkg porcukor

– 3 tojássárga

– 1 csomag sütőpor

– 1 evőkanál tejföl

– 1 csomag vaníliás cukor

– csipet só

Töltelékhez:

– 70 dkg szilva
–  8 dkg cukor
– 1 teáskanál fahéj
– zsemlemorzsa

Elkészítése:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a sütőport, és morzsold össze a felkockázott, hideg vajjal. Rakd hozzá a cukrot, a vaníliát, a tojások sárgáját és a tejfölt, majd gyúrd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, mehet még hozzá egy-két evőkanál hideg víz. Formázz belőle gombócot, takard le fóliával, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.

Pihentetést követően a tésztát gyúrd át, és oszd két részre, az egyik legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobb részt nyújtsd ki, majd rakd a vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe vagy piteformába. Szurkáld meg villával, és szórd meg zsemlemorzsával. Oszd el rajta egyenletesen a kimagozott szilvát, szórd meg cukorral és fahéjjal. A kisebb tésztát morzsold vagy reszeld a töltelékre. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.

Most van az őszibarack szezonja is, próbáld ki ezt a finomságot! 

Illatozó, mézes-fahéjas sült őszibarack: egyszerű, mégis mennyei desszert