Négy évvel ezelőtt rendelték el Magyarországon az első kijárási korlátozást:
Nyárias clafoutis: mennyei tejpite bogyós gyümölcsökkel
A franciák nagy kedvence, a puha clafoutis, átmenet a palacsinta és a piskóta között.
A pihe-puha édességbe jól illenek a most frissen szedhető bogyós gyümölcsök, a málna, az eper, az áfonya, a cseresznye vagy éppen a meggy. A tejpite langyosan és hidegen is ellenállhatatlan. Mivel szinte képtelenség elrontani, kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak bele. Ez a süti még egy-két nap múlva is puha lenne, ha el nem fogyna.
Clafoutis
Hozzávalók:
- 30 dkg gyümölcs (jelenleg cseresznye)
- 15 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítése:
A cseresznyét mosd meg, és magozd ki. Figyelj, hogy csak egészséges szemek kerüljenek a sütibe. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a vaníliát, majd dolgozd hozzá a tojást. A tejet és a tejszínt kisebb adagokban öntsd a masszához. A palacsintánál kicsit sűrűbb tésztát kell kapnod.
Egyengesd vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe vagy piteformába. Rakd a masszába a gyümölcsöt, és told forró sütőbe. Süsd meg 180 fokon körülbelül 30-40 perc alatt. Ha a teteje szép piros, a belseje pedig szilárd, kiveheted a sütőből. Tálaláskor kínálj hozzá fagyit, vagy szórd meg porcukorral.
Ezt a meggyes sütit se hagyd ki!
A mennyei meggyes-joghurtos kevert süti receptje – Bögrés változat