Akár már most elkészítheted a nagy őszi-téli kedvencet, a narancslekvárt. Van vele egy kis macera, de megéri, mert nagyon finom. Akár a karácsonyi készülődés része is lehet a lekvárfőzés. Ne hagyd ki belőle az ünnep kedvenc fűszereit, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a csillagánizst! Ha gasztroajándéknak szánod, akár receptet is mellékelhetsz hozzá.

Hozzávalók: 

  • 1.5 kg narancs
  • 50 dkg cukor
  • 0.5 db citrom
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • csillagánizs

Elkészítés menete: 

Az üvegeket mosd tisztára, és csírátlanítsd is. A legegyszerűbb, ha a mikróba teszed, és a legmagasabb fokozaton járatod egy percig. Alaposan mosd meg a narancs és a citrom héját. Jó, ha rövid időre meleg vízbe áztatod, majd dörzsöld is meg. Zöldséghámozóval pucold meg, fontos, hogy a fehér részt is eltávolítsd. Így biztosan nem lesz keserű a lekvárod. A gyümölcsöket filézd ki, azaz egy éles késsel a hártyák közül is szedd ki a narancs húsát.

Vágd kisebb darabokra, rakd egy lábosba, dobj hozzá kevés narancshéjat, és kezdd melegíteni. Gyakran megkavarva főzd 40-50 percig. Amikor már elég sűrű, pépesítsd botmixerrel. Nem kell teljesen, jó, ha kicsit darabos. Szedd a tiszta, felforrósított üvegekbe. Zárd le jól, és állítsd fejre 10 percre. Rakd szárazdunsztba plédek és párnák közé. Várd meg, míg kihűl, utána tartsd száraz, hűvös helyen. Ha ajándékba szánod, címkézd fel, és díszítsd is egy kicsit.

A narancslekvár után próbáld ki a kandírozott narancshéjat is!

Házi kandírozott narancshéj, amit rengeteg sütibe felhasználhatsz