Te is imádod az apró, kerek, csábító, színes macaronokat? A málnástól a pisztáciásig rengeteg változatban megkóstolhatod. Bár nem a legegyszerűbb sütemény, érdemes kísérletezni vele, hisz otthon a bolti ár töredékéért elkészítheted. Annyira népszerű süti, hogy március 20-án minden évben megünneplik, hazánkban 2012 óta rendeznek Macaron Napot. Ebből az apropóból összegyűjtöttünk néhány érdekességet a sütiről. Továbbá egy bevált receptet is megosztunk.

Ezt érdemes tudni a macaronról!

– Franciaország legkedveltebb süteménye, a legtöbb rajongója Párizsban van. Ott még az Ekler-fánknál is népszerűbb. Teázók, cukrászdák kötelező édessége, de egy fontosabb ünnep – így a Valentin-nap vagy épp az anyák napja – sem múlhat el nélküle.

– Az eredeti macaron gluténmentes. A három fő alkotóeleme: mandulaliszt/darált mandula, tojásfehérje és cukor.

– Bár a macaront mindenki a franciákkal azonosítja, a sütit először Olaszországban, méghozzá Velencében készítették. A desszertet Catherine de Medicis alkotta meg 1533-ban, azóta sokan imába foglalták a nevét.

– Annak idején minden apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készült édességet macaronnak neveztek. Nem is rögtön ragasztották össze a korongokat, ez csak a 20. század elején vált divatossá, Pierre Desfontaines ötlete alapján. Még mindig vannak olyan francia városok, ahol az eredeti, egyrétegű macaront kínálják.

– Egy átlagos macaron 70-100 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen, egy közepes muffinban 400 kalória van. Ez azt jelenti, hogy megengedhetsz magadnak néhány darabot akár a fogyókúra alatt is.

– Az első Macaron Napot Párizsban tartották 2005-ben, egy évvel később már New York is csatlakozott az eseményhez. Azóta minden év március 20-án a város cukrászdáit elárasztják az emberek, hogy megünnepeljék az édességet.

A bevált macaron recept

Hozzávalók:

  • 22 dkg porcukor
  • 12,5 dkg darált mandula
  • 7 dkg kristálycukor
  • 4 tojásfehérje
  • pár csepp ételfesték
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín

Elkészítése:

A finomra darált mandulát és a porcukrot szitáld át, és keverd hozzá a sót. A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd kanalazd hozzá a kristálycukrot. Akkor jó, ha a hab meg sem moccan a tálban. Forgasd hozzá laza mozdulatokkal a lisztes keveréket, végül pedig add hozzá az ételfestéket.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A masszát kanalazd habzsákba, majd nyomj korongokat a tepsibe. Szárítsd az édességet legalább 30 percig, majd tedd előmelegített sütőbe, és 140 fokon süsd meg 12-15 perc alatt.

A krémhez a jó minőségű étcsokit kis lángon vagy vízgőz felett olvaszd össze a tejszínnel. Ragassz össze két korongot a csokis krémmel, és pihentesd még legalább két órán keresztül.