Végre itt az eperszezon, így a sütikbe is feltétlenül csempéssz a piros, vitamindús szemekből. Rengeteg édességbe illik, az egyszerű muffinba, a sajttortába, a kevert tésztába, és természetesen a piskótába is. Tekercselve, lágy, könnyű mascarponés-tejszínes krémmel álomfinom lesz a sütemény.

Sokan nem készítenek piskótatekercset, mert tartanak attól, hogy a tészta megtörik. Alapnak a vizes piskóta tökéletes. Bevált trükk továbbá, hogy a tésztát még melegen tekerd fel.

Mascarponés, tejszínes krémmel töltött piskótatekercs

A piskótatekercshez: 

  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál forró víz
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:

  • 30 dkg eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor

Az elkészítése: 

A piskótához a tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá. Közben részletekben add hozzá a cukrot és a vaníliát. Dolgozd hozzá egyesével a tojássárgákat, majd a forró vizet. Forgasd hozzá a lisztet, és egyengesd a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe, és 160 fokon süsd meg 12-15 perc alatt. Közben ne nyitogasd a sütőajtót.

Amikor szép a színe, és a beleszúrt tű vagy fogvájó nem lesz ragacsos, vedd ki a sütőből. Rakd a piskótát nedves konyharuhára, húzd le róla a sütőpapírt, és a ruhával tekerd fel. Amíg kihűl, készítsd el a krémet.

A mascarponét keverd össze a cukorral és a vaníliával, majd forgasd hozzá részletekben a kemény habbá vert tejszínt.  Az epret mosd meg, csumázd le, és vágd fel.
A piskótát óvatosan csavard le, kend meg a krémmel, rakd ki az eperrel, és tekerd fel szorosan. Tálalás előtt érdemes a hűtőbe tenni legalább egy órára. Eperrel, porcukorral megszórva tálald.

Ha fontos, hogy a süti gyors és finom is legyen, akkor az epres muffin is remek választás. Most készítsd el, mert nem tart sokáig a szezon!

A legfinomabb epres muffin receptje: nem tudsz belőle eleget sütni

Fotó: pixaby.com