Ez a mutatós, finom aprósüti Németországban legalább olyan népszerű a karácsonyi időszakban, mint nálunk a mézeskalács. A fahéj és a mandula jól illenek egymáshoz. Teához, forró csokihoz és forralt borhoz nem is kínálhatnál jobbat a hozzád érkező vendégeknek. Sokan boltban vásárolják a fahéjas csillagot, de az elkészítése sem nagy kihívás. Ráadásul a hazai mindig finomabb.

A Zimtsterne szinte mindig hatágú csillag. A fahéj régen nagyon drága és ritka fűszer volt Európában, és a mandulához sem lehetett könnyen hozzájutni. Tehát ez a süti régen igazi luxusnak számított, és csak karácsonykor került az asztalra. Ha kipróbálod, többé nem lesz nélküle ünnep.

Fahéjas mandulás csillagok

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg hámozatlan, darált mandula
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor

Mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

Elkészítése:

A mandulát daráld apróra, tedd egy tálba, rakd hozzá a porcukrot, a fahéjat, a mézet és a tojásfehérjét. Utóbbit nem kell felverni. Jól gyúrd össze, amikor egynemű a tészta, formázz belőle gombócot. Tedd a hűtőbe egy-két órára. Pihentetést követően porcukorral megszórt felületen, folpack között nyújtsd fél centi vastagra a tésztát.  Ha a kiszúrót időnként bevizezed, nem ragad hozzá a massza, és könnyebben tudsz vele dolgozni. Csillagformával szaggasd ki, és pakold sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól legalább két centis távolságra.

A mázhoz a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral. A sűrű, fényes, fehér habbal kend be a csillagok tetejét. Előmelegített sütőben, 150 fokon süsd meg 10-15 perc. Vigyázz, hogy lehetőleg ne barnuljon meg a máz!

Ezt a sütit se hagyd ki! Ha régóta keresel tuti mézeskalács-receptet, ezt próbáld ki!

Igazi boszorkányos mézeskalács: nagyon puha és szuperfinom