Egyre többet hallunk róla, mégis még viszonylag kevesen kóstolták. A különleges gyümölcs magas antioxidáns- tartalommal rendelkezik. Íze – érettségtől függően – olykor a cseresznyére, máskor az áfonyára emlékeztet. Apró magjai és a leve a szervezetet kényeztetik. Íme, a legfontosabb tudnivalók a gránátalmáról!

Egy kis történelem
A különleges eledelt a Bibliában is többször említették. A görög mitológiában pedig Aphrodité gyümölcseként tartották számon. Rengeteg magja miatt a termékenységgel és a szerelemmel hozták összefüggésbe. Perzsiában a legyőzhetetlenség metaforája. A gránátalma hazánkban is megél. Ha kíváncsi vagy rá, nézd meg az Iparművészeti Múzeum előkertjében. Ez egyébként évente egyszer borul virágba.

gránátalmák

Igazi bomba a szervezetnek
A gránátalma rengeteg C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A rák egyik csodaszereként is emlegetik. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a tumor kialakulása, illetve sokan használják sikerrel e betegség elleni küzdelemben. Aphrodité gyümölcse különösen ajánlott az érelmeszesedéssel, a szív-és érrendszeri betegséggel küzdőknek, továbbá segít szinten tartani a koleszterint.

Így fogyaszd!
Ha teheted, egy szép kerek , kemény, fényes héjú gránátalmát válassz. Otthon akár hetekig is eltarthatod. Légmentesen tárolva a magok több hónapig elállnak. Ahhoz, hogy hozzájuss a gyümölcs legértékesebb részéhez, a magokhoz, vágd kettő-négy részbe a gránátalmát. Tedd egy tál vízbe, és dörzsöld meg a gyümölcsöt, így a magokat viszonylag könnyen elkülönítheted. Ha kezdő vagy, olyan ruhában végezd a műveletet, amit nem sajnálsz, hisz a gránátalma vörös leve könnyen megfoghatja kedvenc öltözékedet (a kezedről már nem is beszélve.) A gyümölcs levét akár ki is facsarhatod. Továbbá készíthetsz belőle lekvárt, szörpöt, szirupot, a magot pedig salátákra is teheted.
A gránátalma remekül passzol a dióhoz. Salátaként igazi energiabomba a hideg téli napokon.

gránátalma magja

Próbáld ki a DIÓS-GRÁNÁTALMÁS SALÁTÁT!

Hozzávalók:
1 vegyes salátamix/lehet rukkola is
1 gránátalma összes magja
¾ csésze dió, durvára vágva, kissé pirítva
1 kisebb fej lilahagyma, apróra szeletelve
2 ek. balzsamecet
2 ek. friss citromlé
1/2 csésze extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítése:
Az alapanyagokat készítsük elő (diót pirítsuk meg, facsarjunk citromlét….)! Tegyük egy tálba a hagymát, a balzsamecetet és a citromlét. Öntsük hozzá az olívaolajat, majd ízlés szerint a sót, borsot. Ezt keverjük össze!
Rakjuk egy nagy tálba a salátát, és öntsük le az olívaolajos keverékkel. Forgassuk kicsit össze. Utána tegyük rá a gránátalma magjait és a diót.

Tipp: Aki szereti az édesebb ízeket, 1 kanál mézet is tehet az olívaolajos keverékhez.