A húsvéti asztalon a sonka és a tojás mellől nem hiányozhat a kalács sem. Van, aki sósan szereti, más kakaósan, esetleg diósan, mákosan. Fonhatod, készíthetsz belőle kalácskoszorút és töltheted is. Akkor az igazi, ha lágy és foszlós.
A diós kalácskoszorú nem lehet unalmas. Ha valaha készítettél már kelt tésztát, ez sem fog nehézséget okozni. Amennyiben inkább sósan ennéd, rakj a tésztába kevesebb cukrot, adj hozzá még sót. Főtt sonkával, sajttal, tojással is töltheted.

Húsvéti kalácskoszorú

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A diós töltelékhez

  • 20 dkg dió
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 dl tej
  • 1 db citrom

Az elkészítése:

Langyosítsd meg a tej felét, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, azaz kicsit habos lesz és megnő a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a tojássárgát, a maradék tejet és cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Kezdd dagasztani, közben tedd hozzá a vajat is. Akkor jó, ha elválik a kezedtől és az edény falától. Takard le, és keleszd körülbelül egy órán át.

Közben készítsd el a tölteléket. A cukrot keverd össze a vaníliás cukorral, a darált dióval, a citrom reszelt héjával, majd öntsd hozzá a tejet. Kis lángon forrald össze pár perc alatt, majd hűtsd ki a masszát. Ha szereted, mazsolát is tehetsz a töltelékbe.

Ha a tészta a duplájára nő, rakd át lisztezett felületre, és nyújtsd tésztát téglalap alakúra. Kend rá a diós keveréket. Tekerd fel szorosan, majd formázz belőle koszorút. A végeket fogd össze, majd vagdosd be éles késsel egyenlő távolságra. Arra ügyelj, hogy ne vágd át teljesen a tésztát. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a maradék tojásfehérjével. Pihentesd még 30 percig, majd előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor kezd barnulni, vedd ki a sütőből.

Fotó forrása: www.freepik.com

Angliában a hot cross bun kötelező édesség húsvétkor. Fűszeres, aszalványokkal teli, muszáj kipróbálnod.  

Így készül az angol húsvéti zsemle, a hot cross bun