Klasszikus nyári kedvenc a málna: édes- fanyar íze miatt szeretjük oly nagyon. A legenda szerint a görögök fedezték fel, i.e. az 1. században. Már ekkor kenegettek vele sebeket, a gyomor- és torokproblémákra használták. Ma is számos módon segítségül hívhatjuk.

Így támogatja az egészséget…
A málna rengeteg C-vitamint , folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Antioxidáns hatása is jelentős. A piros gyümölcs lassítja az öregedés folyamatát, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Gyakori fogyasztásával a rák ellen is védekezhetünk vele.

Így tároljuk!
E gyümölcs vásárlásánál óvakodjunk a túlságosan puha, tompa színű szemektől. A málna nagy ellensége a víz, ezért csak rögtön evés előtt mossuk meg. Hűvös, száraz helyen tartsuk, így tovább (2-5 nap) eláll. A lehető leghamarabb együk meg. Ha túl sokat vásárolunk vagy kapunk belőle, fagyasszuk le, hisz a mélyhűtőben sokáig eláll, és szinte ugyanolyan az íze, mintha frissen fogyasztanánk.

málnatorta

Ezeket készíthetjük belőle…
A finom bogyók akár fagylaltnak vagy joghurtnak is kiválók. Saláták, sütemények, pudingok, torták kreálásánál ugyancsak kreatívan felhasználhatjuk a málnát. Lekvárok, szörpök kedvelt alapanyaga, de bort, pezsgőt, likőrt is készíthetünk belőle.

Társ a szépségápolásban
Málna lehet arcpakolásunk alapja. E gyümölcs hidratál, hámlasztja és tisztítja a bőrt, halványítja a ráncokat. Támogassuk meg a málnát egy kis mézzel. Íme a pakolás receptje:
Hozzávalók:
– ½ csésze málna
– ½ csésze méz
– ½ csésze zabpehely
Turmixoljuk össze a hozzávalókat! Öntsük egy tálba, majd kenjük fel az arcbőrre, és hagyjuk rajta 20 percig. Elsősorban vegyes bőrtípusra ajánlott.