Ha nyáron nem vágysz a túl édes és krémes sütikre, vagy nem akarsz egy egész délelőttöt a konyhában tölteni, akkor ezt a citromos pite remek választás. Savanykásabb íze miatt a melegebb hónapokban különösen jólesik, hisz felüdít. A legnehezebb kivárni azt, amíg kihűl.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 10-15 dkg cukor
    5-7 dl tej
  • fél citrom héja
  • fél csomag sütőpor
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 6 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

10 dkg cukor
5 tojásfehérje
1 citrom

Elkészítés:

A lisztet vegyítsd a sütőporral, a sóval, és morzsold össze a kis kockákra vágott hideg vajjal. Ha elég morzsalékos, add hozzá a cukrot, a tejet, és reszeld hozzá a citrom héját. Alaposan dolgozd össze. Akkor jó, ha könnyen formázható az állaga. Csomagold folpack fóliába, és tedd fél órára a hűtőbe. Pihentetés után a piteformához igazítva nyújts belőle körülbelül fél centi vastagság tésztát, majd helyezd a kivajazott formába.

A krémhez a tejet, a cukrot és a lisztet keverd csomómentesre. Dolgozd hozzá a tojást, reszeld bele a citrom héját, facsard bele a levét, és ízesítsd vaníliás cukorral. Kis lángon főzd addig, míg sűrű krémmé nem válik. Közben állandóan kevergesd.

A tetejére a tojásfehérjét verd kemény habbá, add hozzá a cukrot és a citrom levét, és verd tovább. Ha az edényt felfordítod, és meg sem mozdul benne a hab, akkor jó.
A tésztát rakd előmelegített sütőbe még a krém nélkül. Süsd 180 fokon körülbelül 15 percig. Kend rá a citromos tölteléket, és egyengesd a tetejére a tojáshabot. További 5-10 percig hagyd sülni. Ha a hab szépen rásül a citromos pitére, és kezd barnás színe lenni, kiveheted a sütőből.