Ha a klasszikus szalagos fánkhoz nem mersz hozzáfogni, vagy szívesen próbálnál ki különlegességeket, a spanyolok kedvenc édessége, a churros remek választás. Ha nem kóstoltad, még az idei farsangi szezonban süsd meg!

A churros nagyon hasonlít a képviselőfánkunkra, hisz ugyanúgy égetett tésztából készül. Ne ijedj meg, ha még soha nem próbáltad! Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. A spanyoloknál olyan népszerű, hogy a kávézók mellett szinte minden utcasarkon árulják. Fahéjas porcukorba forgatják, és előszeretettel kínálják krémes olvasztott csokival. Nem kell dagasztani, keleszteni, mégis isteni lesz. Ugye nem kell tovább győzködni, hogy meglepd vele a családot?

A churros receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 2.5 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • 6 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj

Az elkészítés menete:

Rakd a vajat, a vizet, a cukrot és a sót egy közepes méretű lábosba, és forrald fel. Add hozzá a lisztet, és kevergesd addig, amíg el nem válik az edény szélétől. Ez csupán egy-két perc. Húzd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Amikor már nem meleg, tedd hozzá a tojásokat, és gyorsan dolgozd össze. Lágy tésztát kell kapnod.

Töltsd a masszát csillagcsöves nyomózsákba. Hevíts olajat, majd nyomj a tésztából 10 centis rudakat. Süsd aranybarnára minden oldalukat pár perc alatt. Vedd ki az olajból, és csepegtesd le papírtörlőn. Még melegen forgasd meg a sütiket fahéjas porcukorban.

Forró vagy olvasztott csokival, esetleg pudinggal kínáld.

A forgácsfánknak is képtelenség ellenállni, és ez is az egyszerűbb farsangi sütik közé tartozik.  

Fantasztikus forgácsfánk régi családi recept szerint: farsangi időszakban kötelező

Fotó forrása: pixlr.com