Ahogy nálunk a kalács, úgy az angoloknál az édes, fűszeres, aszalványokkal teli zsemle nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Különlegessége még a tetején lévő kereszt, amely a négy világtájra utal. A szigetországban nagypénteken készítik el, de másnap is fantasztikus a tésztája. Bármilyen aszalvánnyal kiváló. Kínálj hozzá lekvárt és mézet.

Angol húsvéti zsemle

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 7 dkg mazsola
  • 7 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • csipet só

Kereszthez:

  • 7 dkg liszt
  • 5 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj

A sziruphoz:

  • 5 cl víz
  • 2 evőkanál cukor

A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, tehát a térfogata a többszörösére nő. Közben a lisztet vegyítsd a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel és az aszalványokkal. Rakd hozzá a tojást, a puha vajat, majd a megkelt élesztőt. Jól dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg homogén, rugalmas és fényes tésztát nem kapsz. Meleg helyen keleszd körülbelül 45 percig.

Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át, majd formázz belőle 8-12 zsemlét. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és keleszd még 20 percig. Közben a lisztet keverd csomómentesre az olajjal és a vízzel. Inkább több részletben öntsd hozzá a vizet, nehogy túl híg legyen a massza. Ezzel rajzolj keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból pár perc alatt főzz szirupot, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől lesz a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos. Várd meg, amíg kihűl, és már kínálhatod is.